Top
Zorgplannen voor 2016
Dit bericht werd geplaatst op 17/9/2015 door Piet de Bekker

Zorgplannen voor 2016

Deze week was weer het jaarlijks hoogtepunt van politiek en beleid makend Nederland. Met veel uiterlijk vertoon is de Gouden Koets door Den Haag gereden, las koning Willem-Alexander de Troonrede, en presenteerde minister Dijsselbloem van Financiën de Miljoenennota. Wat zijn voor komend jaar de ontwikkelingen in de zorg? Als zorgeconoom betrokken bij Hulpwinkel.nl laat ik hier graag mijn licht over schijnen.


Positieve ontwikkelingen
Het lijkt een ver-van-je-bed-show: wat ga jij er zelf nou van merken straks? Naast globale zorgpunten zijn er vooral nationale opkikkers te melden. Na jaren van crisis is de weg omhoog voor velen eindelijk ingeslagen. De economie groeit sterker dan verwacht en de huizenmarkt leeft weer op. Er is ruimte voor investeringen, er is ruimte voor koopkrachtherstel.

Zorgplannen voor 2016

Het afgelopen jaar is een gigantische verandering doorgevoerd in de zorg met als doel het van vergroten van zelfredzaamheid van mensen, inclusief borging van zorg voor de meest kwetsbaren. De Wmo moest zorgen voor “compensatie” van beperkingen, zodat iedereen kan meedoen aan de maatschappij, zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, werken en leven. In 2015 bleek echter ook dat niet alles goed doordacht was. Gedoe met het PGB, gedoe met de indicatiestelling door gemeenten, hoge eigen bijdragen, en ga zo maar door.

In de Haagse ivoren torens starten de rekenmeesters vaak met heftige plannen, en als er gaten vallen komt er ruimte voor reparatie van de meest vervelende bijwerkingen. Zo ook nu. Voor 2016 komt extra geld voor de kwaliteit in Nederlandse verpleeghuizen. De plannen bouwen voort op het ‘Waardigheid en Trots’ plan dat de staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) een paar maanden geleden lanceerde.

Bezuinigingen in de zorg in 2016?

Vorige week overhandigden de vakbonden FNV en CNV nog 736.759 handtekeningen van de volkspetitie 'Red de Zorg' aan de staatssecretaris. De bonden willen namelijk dat de overheid stopt met het bezuinigen op de zorgsector. Op de site van de volkspetitie lees ik “Deze regering bezuinigt miljarden op de zorg” en “Wij roepen de regering daarom op om de afbraak van de zorg nu te stoppen”.

Het vreemde is: tussen 2006 en 2012 groeiden de zorguitgaven gemiddeld met meer dan 6% per jaar. En in 2015 wordt een groei van 3,6% verwacht van 65,5 tot 67,8 miljard euro. Ja, echt waar. Bijna 70 miljard euro. En jaar-in-jaar-uit groeiend, dus geen bezuinigingen.

Ratio versus emotie
De paradox is verklaarbaar. De laatste jaren zijn veel nieuwe behandelingen en medicijnen in het pakket opgenomen. Ernstige ziekten kunnen steeds beter behandeld en soms zelfs genezen worden. Het gaat vaak om hele dure medicijnen voor kleine groepen mensen. Maar weinig mensen zijn dermate ernstig ziek dat ze de “winst” van pakketuitbreidingen ervaren. Tegelijkertijd is veel sociale en langdurige zorg overgeheveld naar de gemeenten, en dat gaat gepaard met een groter beroep op familie, vrienden, buurtgenoten. Dus héél veel mensen ervaren de veranderingen bij de ondersteuning thuis.

Gelukkig zijn er veel manieren om het thuis zo aangenaam mogelijk te maken. Je ziet het in wijken en buurten: meer dan vroeger zorgen we weer voor elkaar, met inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. Soms met behulp van online marktplaatsen zoals 'We Helpen' en 'Zorg voor elkaar'.

We vinden het heel normaal om kinderen met hun verjaardag speelgoed te geven, en bij speciale gelegenheden skates, een step of fiets. Zo zal het ook steeds normaler worden om onze ouders een duurzaam geschenk te geven in de vorm van hulpmiddelen.

Heeft u suggesties voor producten die wij in ons assortiment zouden moeten opnemen, of u wilt een ervaring met ons delen (review), dan kan dat onder dit artikel of kunt u contact opnemen via info@hulpwinkel.nl.


Piet de Bekker
Zorgeconoom en partner in ZorgvuldigAdvies & Hulpwinkel.nl