Top
Woning aanpassing

Senioren woningen tekort is zorgwekkend

De cijfers liegen er niet om: Het senioren woningen tekort is anno 2018 +/- 80.000! En de voorspelling van het senioren woningen tekort is ook niet rooskleurig. Sterker nog wanneer er niets verandert, komen er jaarlijks 20.000 senioren woningen (tekort) bij. De levensverwachting blijft stijgen maar er wordt hier geen rekening mee gehouden voor het senioren woningen tekort. Mijn ouders zien het senioren woningen tekort ook als het zwaard van Damascus boven zich hangen. Vandaar dat ze op 60-jarige leeftijd onlangs hun rijtjeshuis hebben ingeruild voor een vrijstaand huis wat levensloopbestendig is. Maar niet iedereen is zich bewust van het senioren woningen tekort. Dit terwijl 51 % van de ouderen zelfstandig in de huidige woning willen blijven wonen.


Woning levensloopbestendig wat betekend dit?

De definitie van de term levensloopbestendig is als volgt: ‘Woningen en leefomgevingen die de voorzieningen hebben om bewoners erin te laten blijven wonen als hun persoonlijke levensomstandigheden over langere periodes veranderen. Denk hierbij met name aan ouderdom, ziekte of een handicap’. Oftewel een grote woning aanpassing zodat de bewoner hier in kan blijven wonen. De gemeente Winsum speelt samen met de woningstichting op levensloopbestendig (e) woningen in. Zo krijgen 130 geselecteerde woningen de mogelijkheid de woning aan te passen naar senioren woningen of levensloopbestendig (e) woningen. Er is gekozen voor een buurt waarin ook diverse andere voorzieningen zitten. De huurders mogen zelf kiezen welke woning aanpassing ze willen in de woning, maar ook naar de omgeving wordt gekeken of deze aangepast dient te worden. Wellicht is dit een voorbeeld voor andere gemeentes om woningen levensloopbestendig te maken.

Woning aanpassing senioren

Woning aanpassing is noodzakelijk

Zoals zojuist al gezegd is om het levensloop bestendig maken van een woning, aanpassing nodig. Een woning aanpassing kan zijn: Traplift installeren, drempels weghalen, muurbeugels monteren etc. Wanneer een woning aanpassing niet wordt gedaan maar de woning hetzelfde blijft terwijl de behoeftes van de bewoner veranderen, kan dit risico’s met zich meebrengen. Stichting Zilver Wonen is zich daar bewust van. Zij stellen na onderzoek dat 38% van de 65+ de afgelopen twee jaar een of meerdere keren is gevallen. Op de site van de stichting kunt u dan ook een woonscan doen en door een korte vragenlijst in te vullen wordt het huis getest op o.a. val-veiligheid. Dit artikel samenvattend: Er zijn te weinig senioren woningen en dit tekort wordt niet op de korte termijn opgelost. Daarom is het nu al slim om te kijken of de huidige woning levensloopbestendig kan worden gemaakt met een grote woning aanpassing.