Top
Ouderen op eerste hulp
Dit bericht werd geplaatst op 15/11/2016 door Bastin van Oers.

Vallende ouderen belanden vaker op de eerste hulp

Het aantal vallende 65-plussers wat op de eerste hulp beland is de afgelopen 10 jaar met 40% gestegen. In 2015 ging het om totaal 97.400 ouderen die werden opgenomen na een val! Deze schokkende cijfers blijken uit een recent onderzoek dat VeiligiheidNL vandaag naar buiten brengt in de Volkskrant.

Verder kwamen dit jaar 16% meer ouderen op de Spoedeisende Hulp terecht tov 2012. Deze stijging is veel sterker dan op grond van de vergrijzing te verwachten viel.

Saskia Kloet, ouderenspecialist van VeiligheidNL geeft in de Volkskrant verder aan dat er nog onvoldoende aandacht is voor de valrisico's en preventie daarvan. Daar is Hulpwinkel.nl het uiteraard zeker mee eens. Nu ouderen steeds vaker langer thuis blijven wonen zijn de preventieve woningaanpassingen eerder noodzaak dan een luxe.

Wat wij misschien nog wel schokkender vinden is dat uit dit onderzoek van VeiligheidNL is gebleken dat 80% ouderen die binnen zijn gekomen op de eerste hulp na een valongeval, al een verhoogd risico hadden voordat ze bij de Spoedeisende Hulp aankwamen! Zowel de ouderen zelf, de kinderen van de ouderen alsmede de gemeenten zouden hierin de verantwoordelijk moeten nemen. Woningaanpassingen om vallen te voorkomen worden vaak vooruit geschoven, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!

Een aantal zeer handige valpreventie hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld:

Handy bar voor het makkelijk uit de auto stappen
Muurbeugels om extra stabiliteit te garanderen
Anti slip schoenbeschermers om extra grip te krijgen tijdens het lopen
Douchekrukken om vallen in de douche te voorkomen

In oktober dit jaar publiceerde het Centraal Bureau voor de statistiek al een onderzoek waarbij is gebleken dat in 10 jaar tijd het aantal ouderen dat overleden is aan de gevolgen van een val verdubbeld is!

Het lijkt ons tijd worden om in een landelijke campagne deze risico's eens onder het voetlicht te brengen. Verder zouden zorgverzekeraars hier ook pro-actief op kunnen inspringen. De medische kosten na valpartijen zijn inmiddels al opgelopen tot 912 miljoen euro!

Bron: Onderzoek VeiligheidNL