Top
Rolstoel overbodig
Dit bericht werd geplaatst op 01/12/2015 door Piet de Bekker

Rolstoel en wandelstok overbodig, maar nog even geduld


Af en toe zie je berichten die lezen als een spannend jongensboek. Of eigenlijk leest het bericht nogal stroef, maar zorgt het er wel voor dat m’n fantasie er op los slaat. De kop van het bericht was “1,4 miljoen euro investering in Materiomics" Dat klinkt spannend! Maar wat is het? Wat hebben we er aan? En: wanneer kunnen we er iets mee?

Materiomics voor ontwikkeling medische hulpmiddelen

De kop was “1,4 miljoen euro investering in Materiomics voor ontwikkeling medische hulpmiddelen”. Een bericht op vrijdag 20 november jl. van het Limburg Business Development Fonds (LBDF) over een investering die bedoeld is voor “het ontwikkelen van slimme oppervlaktestructuren voor medische hulpmiddelen”. Dat klinkt spannend! Maar wat is het? Wat hebben we er aan? En: wanneer kunnen we er iets mee?

Prototypes
In Maastricht is een Health Campus, een knooppunt met innovatief bedrijfsleven dat volop samenwerkt met het academisch ziekenhuis (MUMC+). Ook het onderzoeksinstituut MERLN van de Universiteit Maastricht is daarbij betrokken.

Een regionale venture capital-investeerder (Chemelot Ventures BV) heeft samen met andere partijen financiering opgehaald voor Materiomics BV. Hiermee kan laatstgenoemde bedrijf prototypes gaan ontwikkelen voor medische hulpmiddelen met een slimme oppervlaktestructuur. Het gaat om medische hulpmiddelen zoals stents, katheters, borstimplantaten, tandimplantaten en kunstheupen.

Oppervlaktestructuren
Materiomics – dat oorspronkelijk een spin-out is van de Universiteit Twente – is gespecialiseerd in het vinden van oppervlaktestructuren die het gedrag van cellen beïnvloeden. Je kunt dus via die structuur zorgen dat cellen zich op een gewenste manier gedragen! Klinkt mij als revolutionaire ontwikkelingen in de oren. Door zo’n structuur verbetert de toepassing van het product en worden bijvoorbeeld coatings overbodig. Denk bijvoorbeeld aan implantaten die veel beter en sneller in het lichaam worden opgenomen. Of denk aan minder gevaar op afstoting.

De reden dat men naar Maastricht is verhuisd, zit hem in drie dingen. De kennis op het gebied van celbiologie. De nabijheid van het academisch ziekenhuis, waarbij een klinische toepassing van verbeterde medische hulpmiddelen direct in praktijk kan worden onderzocht, én de nabijheid van veel Nederlandse en internationale fabrikanten van medical devices. Zij zijn immers de toekomstige afnemers van de nieuwe oppervlaktestructuren.

Science fiction? Science reality!
Natuurlijk zijn deze innovatieve toepassingen in eerste instantie bestemd voor dure, complexe, spannende zorgzaken zoals regeneratieve geneeskunde (repareren en vervangen van weefsels). Het raakt aan ethische vraagstukken (denk aan het gebruik van stamcellen). En commercieel zijn er nog wat hindernissen. Maar de beloften zijn groot. Neem een levertransplantatie. Zelfs als een derde van de lever wordt getransplanteerd, kan deze weer uitgroeien tot de oorspronkelijke grootte. En sinds 7 juni 2012 wordt kraakbeenherstel in Nederland vergoed via de zorgverzekering. Dus een nieuwe knie of heup is straks overbodig, net als een wandelstok, rollator of scootmobiel. De toekomst is inmiddels begonnen!

Hier en nu: met eenvoudige hulpmiddelen, gewoon genieten
Het is maar de vraag of deze producten ooit in de webshop van Hulpwinkel.nl komen te staan. Voordat deze producten echt doorontwikkeld en op de markt zijn, ben ik waarschijnlijk al met pensioen (en dat duurt nog ruim twintig jaar). Aardig om af en toe te dagdromen, maar daarna gewoon weer aan de slag. En daarbij hebben we volop tools dus beduidend minder fancy zijn, maar wél doen wat ze moeten doen. Zorgen voor aangenaam leven!

Heeft u suggesties voor producten die wij in ons assortiment zouden moeten opnemen, of u wilt een ervaring met ons delen (review), dan kunt u contact opnemen via info@hulpwinkel.nl of geef uw reactie onder dit artikel.