Top
Overgewicht en diabetes
Dit bericht werd geplaatst op 08/04/2016 door Sandra van der Kaa

Overgewicht en diabetes

Dat de westerse landen kampen met overgewicht weten we inmiddels. Maar wist u dat ook andere landen (door de stijgende economie), zoals India en Brazilië nu zelf meer last hebben van overgewicht? Diabetes is een ziekte die weer het gevolg kan zijn van overgewicht. De connectie tussen overgewicht en diabetes is inmiddels wetenschappelijk onderzocht en de uitkomsten liegen er niet om!

Suikerziekte een epidemie?

Sommige mensen spreken zelfs van een suikerziekte epidemie. De plaag van de welvaart wordt suikerziekte ook wel eens genoemd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden er momenteel wereldwijd 4 zoveel mensen aan suikerziekte dan in het jaar 1980! The Lancet, een Brits medisch tijdschrift heeft een publicatie uitgebracht waaruit blijkt dat het gemiddelde BMI, in 40 jaar is gestegen (bij vrouwen ruim 10 en bij mannen 11,5 procent). Dit betekent in de praktijk dat mensen ongeveer 5 tot 10 kilo zwaarder werden. Maar ligt deze toename van het aantal gevallen van suikerziekte alleen aan een toename van overgewicht?

Ouder worden ook een oorzaak?

Door moderne technieken, onderzoeken en nieuwe medicatie worden wij als mens zijnde steeds ouder. Worden dan de kansen die iemand heeft op suikerziekte of diabetes dan ook niet groter? Ja, inderdaad! Doordat wij als mensen steeds ouder worden stijgen deze cijfers ook! Dus overgewicht en diabetes is niet de enige link die we kunnen leggen! Ouder worden willen we allemaal, maar gezond ouder worden is nog belangrijker! Blijven bewegen en een gezonde levensstijl is daarom voor oudere mensen nog belangrijker!

Oorspronkelijke bron:
http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/06/vier-keer-meer-diabetes-wereldwijd-dan-in-1980