Top
Eenzame ouderen
Dit bericht werd geplaatst op 20/03/2018 door Bernice van Oers.

Eenzaamheid, wat wordt daarmee bedoelt?

Vandaag hoorde ik op de radio dat diverse instanties zoals o.a het ministerie van Volksgezondheid , gemeenten en maatschappelijke organisaties de krachten gaan bundelen om eenzame ouderen en eenzaamheid te bestrijden. ‘Eenzaamheid heeft ernstige lichamelijke, psychische en financiële gevolgen’, staat er in het actieplan. Omdat eenzaamheid een gevoel is is dit lastig om goed te meten. Brigitte Bardot heeft een mooie uitspraak gedaan die eenzaamheid misschien wel het beste beschrijft: ‘Een van de vele vormen van eenzaamheid is een herinnering hebben en er niet over kunnen praten’.


Alleen zijn: Een taboe.

In deze tijd laten we allemaal op Social Media het perfecte plaatje zien, dus uitkomen voor eenzame gevoelens is not done. Nee, daar hebben wij als overige niet-eenzame Nederlanders een signalerende functie, vindt minister de Jonge. Daarom pleit deze voor een speciaal meldpunt. Zo wordt 'alleen zijn niet alleen opgemerkt, maar kan er ook iets mee gedaan worden. Er is deze kabinetsperiode 26 miljoen beschikbaar gesteld om het gevoel, “alleen zijn” aan te pakken. Concreet, behalve het genoemde meldpunt worden ook de volgende stappen in het plan gesteld: Eenzame oudere 75-plussers krijgen een bezoekje van de gemeente of een andere hulpinstantie om te kijken of ze eenzaam/alleen zijn of dit dreigen te worden. Verder moeten mensen gestimuleerd worden om af en toe een ommetje te maken, door in deze wijken bankjes en openbaren toiletten te plaatsen. De gemeentes moeten bij elkaar (af) kijken om vervolgens sommige acties zelf te implementeren in de eigen gemeente.

Eenzame ouderen, waarom is dit plan alleen gericht op deze doelgroep?

Ouderen hebben vaker een kleinere sociale omgeving, ze zijn gestopt met werken en door de leeftijd is de kans groter dat de partner en/of familieleden zijn overleden. Dit maakt ouderen een risicogroep onder het begrip eenzaamheid. Mobiliteit speelt ook een grote rol bij eenzame ouderen. Vaak zijn er meer lichamelijke ongemakken naarmate iemand ouder wordt. Daardoor wordt het meestal lastiger om activiteiten te ondernemen of überhaupt naar buiten te gaan. Wanneer je al alleen woont als eenzame oudere(n) maar ook nog niet naar buiten kan of durft wordt de stap wel heel groot om andere mensen te ontmoeten. Helaas zijn er ook eenzame ouderen die het een taboe vinden om een loophulpmiddel zoals een rollator aan te schaffen. Dit is uiteraard enorm zonde, omdat het helemaal geen taboe hoeft te zijn! Men kan beter meer gaan bewegen en zich onder de mensen begeven. Hoe dan ook, wij vinden het een goed initiatief van meneer de Jonge en hopen dat hier verder op voortborduurt wordt. Want eenzaamheid en alleen zijn moet worden bestreden!