Top
Domotica in de zorg
Dit bericht werd geplaatst op 24/01/2017 door Bernice van Oers.

Domotica in de zorg, die term hoor ik steeds vaker…

Dat kan kloppen. Domotica in de zorg is namelijk steeds meer in opkomst. Maar wat betekent het nu? Er zijn diverse definities van domotica maar dit vind ik de duidelijkste: “Een definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.

Bij domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning.” Domotica in de zorg is de toepassing van domotica specifiek in de zorg. We zitten momenteel in een transitie van het zorgstelsel. De vergrijzing is een feit en er moet bezuinigd worden. Hierdoor blijven veel oudere mensen langer thuis wonen. Maar de beperkingen blijven bestaan en juist hier komt domotica in de zorg om de hoek. Door innovatieve hulpmiddelen te integreren in de bestaande woning kunnen mensen langer thuis blijven wonen.

Slechthorend en slechtziend.

Het is een misvatting dat alleen ouderen baat bij domotica in de zorg kunnen hebben. Sterker nog domotica is zo verweven in de huidige generatie dat wij allen al vertrouwen op diezelfde domotica. Maar wanneer u afhankelijk bent van hulpmiddelen (bijvoorbeeld als u slechthorend en slechtziendbent), komt de domotica in de zorg vaak dichterbij. Voor dagelijkse activiteiten, kan het zijn dat iemand die slechthorend en slechtziend is een extra hulpmiddel nodig heeft. Daar moeten de vijf HBO-ICT-studenten van de HvA aan hebben gedacht bij het bedenken van een ‘slimme deurbel’, ontwikkeld in opdracht van Bartiméus, het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden.

Slimme bel speciaal voor iemand die slechthorend en slechtziend is.

Wanneer je slechthorend en slechtziend bent kosten dagelijkse activiteiten vaak veel meer energie dan mensen die deze beperkingen niet hebben. Zo ook wanneer er iemand aanbelt. De slimme bel is daar een heel handig hulpmiddel voor. Bovendien is deze in samenwerking met een ervaringsdeskundige getest! De slimme bel is een deurbel met een geïntegreerde vingerafdrukscanner. Belt er iemand aan, dan registrerende sensoren van de vingerafdrukscanner (de slimme bel) de vingerafdruk van die persoon. De scanner is draadloos verbonden met een minicomputertje in de woning. De ICT-studenten van de HvA programmeerden de server van dit computertje, zodat deze de vingerafdruk koppelt aan bekenden. Het minicomputertje stuurt vervolgens een signaal door naar de smartphone van de cliënt, die weer in verbinding staat met een smartwatch van de persoon slechthorend en slechtziend is. Wie er voor de deur staat, verteld het trillingenpatroon op de pols. Wat een idee he zo’n slimme bel! Zeer geschikt voor mensen die slechthorend en slechtziend zijn, zou ik zo zeggen. De slimme bel wordt deze maand gepresenteerd aan de opdrachtgevers. Hopelijk zit er toekomst in deze slimme bel. Zo ziet u maar domotica in de zorg kent vele toepassingen!

Bron: http://www.icthealth.nl