Top
Kwaliteitsimpuls voor taxibranche
Dit bericht werd geplaatst op 17/3/2015 door Piet de Bekker

Kwaliteitsimpuls voor serviceniveau taxibranche

Bent u taxichauffeur of hebt u een taxibedrijf? Dan bent u straks verplicht om consumenten met een beperking én hun hulpmiddelen (dieren en zaken) mee te nemen in de taxi. Denk bijvoorbeeld aan blindengeleidehonden, rollators of zuurstofflessen.


Het kabinet heeft aangekondigd dat taxiondernemers – naar verwachting in per 1 september 2015 – te maken krijgen met nieuwe regels. Staatssecretaris Mansveld kondigde dit eind vorig jaar aan. In sommige steden blijkt namelijk dat passagiers met een hulphond worden geweigerd. Het invoeren van een landelijke vervoerplicht moet een einde maken aan het weigeren van deze honden door taxichauffeurs.

Mobiliteit van essentieel belang voor zelfstandigheid

De huidige veranderingen in de zorg staan in het teken van vergroten van zelfredzaamheid van mensen. Regelingen zoals de Wmo moeten zorgen voor “compensatie” van beperkingen, zodat iedereen zo veel mogelijk zelfstandig kan meedoen aan de maatschappij. Mensen met een ziekte, beperking en ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, werken en leven.

Heel belangrijk voor die zelfstandigheid is mobiliteit. De ‘gewone’ vormen van mobiliteit, zoals een auto of het openbaar vervoer, zijn niet altijd goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Juist daarom is het zo van belang dat taxiondernemers extra hun best doen. De cliënten- en patiënten verenigingen Ieder(in) en de Oogvereniging zijn verheugd over de plannen van het kabinet.

Vraag naar aangepast vervoer neemt toe

Hoewel sommige taxiondernemer het misschien lastig vinden, zien wij aan de andere kant juist kansen. Doordat mensen langer zelfstandig en thuis wonen en tegelijkertijd de aandacht is gericht op maatschappelijke participatie, neemt de vraag naar aangepast vervoer steeds verder toe. De taxibranche kan toewerken naar een hoger serviceniveau.

Handybar® ideaal hulpmiddel

Eén handig hulpmiddel dat eigenlijk ieder taxichauffeur in zijn auto zou moeten hebben, is de Handybar®. Wij hebben er recent eentje gekocht omdat oma, inmiddels 91 jaar, moeite heeft met in- en uitstappen. Ze heeft weinig kracht meer, en heeft last van reuma aan haar linkerhand. Met de Handybar® is het een stuk veiliger en gemakkelijker geworden om haar ergens mee naar toe te nemen. Het hulpmiddel past eenvoudig in haar tas, dus ook ooms en tantes hebben er profijt van. En ik hoorde via via dat een mevrouw volop aanspraak heeft als ze met haar Handybar® een taxi in stapt.

Dus: taxichauffeurs van Nederland. Maak van de nood een deugd. Zorg dat je mensen met rugklachten, een lichamelijke beperking, overgewicht, of een hoge leeftijd een handje helpt bij in- en uitstappen. Door uw maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen vergroot u uw serviceniveau én helpt u de mobiliteit van alle consumenten – met of zonder beperkingen!Heeft u suggesties voor producten die wij in ons assortiment zouden moeten opnemen, of u wilt een ervaring met ons delen (review), dan kunt u contact opnemen via info@hulpwinkel.nl.